Miért lassú a Windows-om? (4. Grafikus felület)

Grafikus felület beállítása – ronda és finom

Ez a bejegyzés egy korábbira épül, ahol kiveséztük a rendszerünk lassulásának okait. Jelen bejegyzés az adott témára vizsgálja a teendőket. Amennyiben a sebesség megszállottjai vagyunk és kevésbé érzékenyek az ablakok kinézetére, akkor a következő opciókkal tudunk faragni a sebességen:

„Sajátgép / My Computer” ikonon jobb klikk, „Tulajdonságok/ Properties”, itt válasszuk a „Haladó / Advanced” beállításokat, majd a „Teljesítmény / Performance” résznél a „Beállítások / Settings” gombra kattintsunk. Itt választhatjuk a „Legjobb teljesítmény / Adjust best performance” beállítást és ekkor a felület egyszerűbb, de gyorsabb lesz, vagy „Saját / Custom” beállítással egyesével is pipálgathatunk, mi kell és mi nem.

Windows téma beállításai Windows 7 alatt

Ha ezzel megvagyunk, beállíthatjuk a grafikus felület kinézetének a „Klasszikus Windows” beállítást, amely a Windows 9x vonal felületét idézi és nem mellékesen jóval kevesebb erőforrással is beéri. Ezt az asztalon klikkelve jobb gombbal, „Tulajdonságok / Properties” menüpontban érhetjük el. Itt a „Témák / Themes” fülnél válasszuk a klasszikus Windows-t, az „Asztal / Desktop” fülnél akár a hátteret is kikapcsolhatjuk, és a „Kinézet / Appearance” fülnél az utolsó kis effekteket is kilőhetjük az „Effektek / Effects” menüben levő pipák kiszedésével.

Meggyőződésem, hogy a rendszer válaszideje és használhatósága mindenek felett áll. Egy operációs rendszertől az ember azt várja hogy hatékonyan, megbízhatóan működjön. Természetesen amennyiben a felhasználónak kellemesebb a használat szebb grafikával és ez nem jelentkezik számottevő teljesítményromlásban, szíve joga hozzá, így mindenki vegye ezt a tippet egy javaslatnak és nem pedig kötelező beállításnak.

Következő témánk izgalmas és egyben veszélyes kirándulás lesz a rendszerleíró adatbázis mélyére!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismerkedés a parancssorral: cmd

IP cím lekérdezése