2011. február 28., hétfő

IP cím lekérdezése

Az egyik gyakori teendő, hogy megállapítsuk az IP címünket. Ez a mi egyedi (legalábbis adott alhálózatban) számsorunk amivel a hálózaton azonosítani tudjuk a gépünket, pl. így néz ki ez helyi címnél: 192.168.000.001
Ahhoz, hogy az IP címünket kiderítsük, több út is vezet.

Lokális (helyi) IP cím lekérdezése
 • Parancssorból: írjuk be a parancssorba, hogy "ipconfig" idézőjelek nélkül, ekkor kilistázza nekünk a gép az összes hálózati csatolónkat és a címüket, az alhálózati maszkkal és a MAC címmel együtt. Ha ennél több adatra van szükségünk, akkor az "ipconfig /all" kapcsolóval tudunk még több mindent lekérdezni, mint pl. DNS szerver és gateway • Grafikus felületen: Start -> (Beállítások -> Vezérlőpult ->) Hálózati kapcsolatok -> jobb gomb a vizsgálni kívánt kapcsolaton -> Állapot -> Részletek. 
  • Windows Vista / 7 esetén: Start - > Vezérlőpult -> Hálózati és megosztási központ, itt a kapcsolaton bal klikk és a Részletek feliratra kattintsunk!
   Internetes (publikus) IP cím lekérdezése


  • Online lekérdezéssel: válogathatunk kedvünkre a találatokból
  Megj.: az interneten többnyire másik címmel barangolunk, mint a helyi hálózaton. A címfordításra azért van szükség, mert más címek érvényesek a helyi hálózaton és a nyilvános tartományban (internet) ill. az interneten teljesen egyedi címre van szükségünk. Ezt a szolgáltató osztja ki nekünk, ez lehet dinamikus vagy fix IP cím is.

  Videó

  IP cím lekérdezése    41 megjegyzés:

    1. Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha megvan egy személy IP címje lenyomozható hogy hova valósi?

     VálaszTörlés
     Válaszok
     1. igen: http://whatismyipaddress.com/

      beírsz 1 ip címet, és kiadja a térképen

      Törlés
    2. Amennyiben az illető nem használ proxy-t, kissé pontatlanul, de igen:

     http://www.ipaddresslocation.org/

     Ha a fenti webhelyet meglátogatod, a saját IP-d alapján kapsz vissza adatokat. Az alábbi linken pedig tetszőleges IP-re lekérdezheted a földrajzi helyet:

     http://www.ipaddresslocation.org/ip-address-locator.php

     VálaszTörlés
    3. Köszi vem, ez nagyon hasznos volt!

     VálaszTörlés
    4. Nincs mit, örülök ha segíthettem! :)

     VálaszTörlés
    5. Sziasztok! Olyan problémám lenne,hogy ip-címet tudok-e változtatni?! Sűrgős lenne,előre is köszönöm!

     VálaszTörlés
     Válaszok
     1. Ha a "netes" IP-re gondolsz, többnyire elég újrakapcsolódni (vagy pl. újraindítod a modemet / routert). Ha viszont fix IP-t kaptál a szolgáltatótól (vagy kértél), nem lehetséges ezt megváltoztatni.

      A helyi hálózaton használt IP címedet pedig a Start menü alól a Vezérlőpult -> Hálózat és internet -> Hálózati és megosztási központ alatt a bal oldali Hálózati adapter beállításainak módosítása (vagy ilyesmi, nekem angol) feliratra kattintva, az adott hálózati kártyára jobb gombbal klikkelve és a Tulajdonságok-at választva tudsz. Jelöld ki az IPv4 sort, ismét Tulajdonságok, és ide kézzel is megadhatsz IP-t, ha másikat szeretnél használni a jelenlegi helyett.

      Törlés
    6. Nekem olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudom lekérni valaki IP-címét facebook-ról? Sürgős lenne!
     Előre is köszi.!!

     VálaszTörlés
     Válaszok
     1. Nem tudod ennyiből megállapítani, és nem is lenne sok értelme.

      Az előbbi válaszomból kiderül, hogy az internetezők többnyire dinamikusan kapnak IP-t, azaz minden csatlakozáskor más címen lesznek elérhetőek. Az pedig, hogy milyen címet kap valaki, a szolgáltatótól függ, semmi köze a facebook-hoz, tehát ez nem segít hozzá a címhez. Ha még valahogy ki is nyomoznád az aktuális IP-jét valakinek, következő csatlakozáskor más címen lesz elérhető.

      Törlés
    7. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    8. Sziasztok!

     Kíváncsiságból: Vannak oldalak, amelyek figyelik az IP-t. Pl.: 1 felhasználó jelentkezhet be 1 gépről. De ha minden csatlakozásnál új az IP, akkor egy újracsatlakozás és máris bejelentkezhet más is. Akkor mi értelme figyelni?

     Előre is köszönöm!

     VálaszTörlés
     Válaszok
     1. Szia kedves névtelen látogató!

      Ez jó kérdés, a válasz az, hogy nem csak az IP-t figyelik ezek az oldalak.

      Régen valóban elég is volt sokszor újracsatlakozni, manapság azonban használnak ún. cookie-kat is. Ezek a böngészőben tárolt adatok egy adott oldalhoz kapcsolódóan. Ha újrakapcsolódsz, de nem törlöd a cookie-kat, akkor az oldal még "tud rólad" és az előző bejelentkezésedről, így egy sima IP cserével még nem lehet kijátszani.

      Törlés
    9. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    10. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    11. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    12. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    13. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    14. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    15. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    16. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    17. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    18. Sziasztok!

     Sajnos nincs időm és lehetőségem minden kérdésre külön válaszolni, a blognak nem is ez a célja, de tisztázzuk: önmagában tudni valakinek az IP címét kevés.

     A szolgáltatók rendelkeznek egy adott IP tartománnyal, amiből az éppen felcsatlakozó ügyfeleknek kiosztják az IP címeket, aki pedig lecsatlakozik, annak a címe felszabadul.

     Tehát azon a címen, amin most Pistike idegesít engem egy fórumon, 10 perc múlva a szomszédja is netezhet. Arról nem is beszélve, mi van ha pl. netkávézóból / iskolából / kollégiumból van, vagy egy nyitott wifi-re csatlakozott. Kitiltunk mindenkit, ha egy személy nem bírt magával?

     A lényeg: az interneten használt IP címünk teljesen dinamikus, nem állandó (minden csatlakozáskor újat kapunk), tehát csakis akkor van értelme vizsgálni, ha rendelkezel a szolgáltató adataival és meg tudod állapítani, adott időpontban ki (melyik ügyfél) használta ezt a címet. Mivel civilként pedig ehhez úgysincs joga az embernek hozzáférni, innentől felesleges az IP címeket figyelgetni.

     A továbbiakban minden facebook feltörős és IP nyomozgatós kérdés feltevőjének ajánlom ezt a választ, megértéseteket köszönöm.

     u.i.: akit zaklatnak vagy megfenyegetnek stb. az kérem hogy forduljon a rendőrséghez és tegyen feljelentést, nekik jogukban áll az említett szolgáltatói információk kikérése hogy azonosíthassák a személyt.

     VálaszTörlés
     Válaszok
     1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    19. Ha elolvastad a fentieket, akkor meg lesz a válasz, elvileg sehogy, de ha olyan jellegű az ügy, akkor rendőrségen tehetsz bejelentést, ők elvileg megtudják mondani, na nem biztos, hogy az illető nevét, hanem a felhasználói nevét, ami ugye nem mindig ugyan az!

     VálaszTörlés
    20. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    21. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    22. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    23. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    24. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
    25. Hello István,azt szeretném kérdezni ,hogy win 7-en meg lehet-e vátoztatni az ipmet,(wifit használok)ha igen légyszives ird le,hogyan.Mindent kipróbáltam amit közétetek a neten vagy a youtube-on de semmi sem történt,kivéve hogy nem tudtamcsatlakozni,igy vissza kellet álitanom a régit.

     VálaszTörlés
     Válaszok
     1. Kedves Ernő! Azt kellene tudni, mi is a probléma amit meg szeretnél oldani pontosan? Wifi net alatt mit értesz? Szolgáltató adott egy routert és az megosztja a lakáson belül a netet, erre gondolsz?

      Törlés
    26. Töröltem minden IP nyomozós kérdést. Ismételten megkérek mindenkit, olvassa el a korábbi hozzászólásomat és ne posztoljon ilyen kérdéseket mint "hogy nyomozom ki facebook ismerős/akárki IP címét". Nem ez az oldal célja. Köszönöm.

     VálaszTörlés
    27. Tisztelt István!
     Minden elismerésem tudásodhoz és türelmedhez az IP-nyomozók irányába! :-)

     VálaszTörlés
    28. Hello! ha pl. egy szerveren lehal a no-ip, és a szolgáltató új IP-címet oszt, akkor meghatározható ez az IP-cím pl. a saját számítógépemről? Ha igen, hogyan?

     VálaszTörlés
     Válaszok
     1. A "lehal a no-ip" alatt mit értesz? Nem fut az update kliens a szervereden többé? Amíg az megy, addig simán megpingelve az általad választott címet egy ping parancssal meg kellene kapnod az IP-det (vagy pl. a routeredét, ha az viselkedik kliensként). Ha nem fut a kliens és fizikailag eléred a szervert, indítsd újra a klienst. Ha tudod melyik alhálózatban van a szerver, megpingelheted a broadcast címét (pl. 192.168.1.255) és visszakeresheted az ARP cache-ből (arp -a) MAC cím alapján.

      Törlés
    29. Üdv Azt honnét tudom hogy az ip. címem publikus vagy privát?
     Elöre is köszönöm, István

     VálaszTörlés
     Válaszok
     1. A cikk tárgyalja hogyan tudod lekérdezni a publikus/külső ill. a privát/belső IP címedet. Ha internetre is csatlakozva vagy, akkor mindig lesz publikus/külső IP címed is, a belső IP pedig a belső hálózaton azonosít, amelyet szintén kapsz ha beállítod vagy automatikusan kiosztásra kerül.

      Törlés
     2. Köszi de én nem nagyon értek ehhez. Van egy ip kamerám a régi modem plusz routeren NO-IP -vel kívülről is láttam a képet,de miután lecserélték a modemet egy ZTE-re,nem tudok portot nyitni. Vagyis megcsinálom,de ha megnézem egy programmal,az azt mondja hogy nincs nyitva. Olvastam hogy a T-hom NAT-olja az Ip címeket.A ZTE-n a hálózati interface azt írja hogy NAT-enabled. Üdv István.

      Törlés
    30. Egy kérdésem lenne hogy ha mondjuk rá csatlakozok egy játék szerverre akkor aszt hogyan nézhetem meg hogy milyen ip-cim-re csatlakoztam rá?Elöre is köszi!


     És ha esetleg kétszer elküldtem akkor bocsi!

     VálaszTörlés
    31. Üdvözletem!
     Egy olyan nagy problémánk lenne,és bármilyen segítség jól jönne.
     A feleségem eltűnt.A rendőrség már lassan 1-1,5 hónapja nem csinál semmit sem,de nem is talált még semmit.Voltunk a telefonos szolgáltatónál is,de mivel nem tudjuk a feleségem kódjait vagy kódját,így nem tudnak segíteni.Az lenne a kérdésem hogy IP vagy IMEI szám vagy e-mail alapján meg lehet e találni??? Nagyon köszönök mindenféle segítséget.

     VálaszTörlés

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...