MAC cím (hálózati eszköz fizikai címe / "MAC Address") lekérdezése

A mai bejegyzésben, hosszabb szünet után megnézzük, hogyan tudjuk lekérdezni a gépünkön a hálózati eszközök fizikai címét (a logikai címet, az IP-t már megnéztük itt). A bejegyzésben kitérek arra, mi is ez és miért jó, ha tudjuk!
Megj.: természetesen az elkezdett "Miért lassú a Windows-om?" sorozat befejezése is érkezik hamarosan, ám az egy kicsit nagyobb lélegzetű lesz :)

Nos kezdjük az elején, mi is ez a MAC cím (természetesen semmi köze a jól ismert almás brandhez)!
A MAC cím vagy MAC Address ("Media Access Control") segítségével tudjuk azonosítani a hálózati eszközöket, függetlenül a géptől vagy az operációs rendszertől.

Első körben a különbségei az IP-címmel szemben: ez a cím a fizikai eszközhöz kötődik, tehát ha másik gépbe tesszük a hálózati kártyát, annak a kártyának a MAC címe nem fog változni, a gépnek magának pedig nincs is MAC címe. Ez minden egyes eszköz esetében egyedi cím, tehát nincs még egy eszköz elméletileg, amely ugyanazt a címet kapta mint a miénk. Erről az IEEE szabványügyi hivatal gondoskodik, ő osztja ki a felhasználható címeket a gyártóknak (azért írtam hogy elméletileg nincs még egy ismétlődő cím, mert virtuális eszközök esetén vagy ahol átírható ez a cím, elvileg lehet ütközés).

Mivel tudjuk, hogy jó sok ilyen címre van szükség, nem csoda ha ez a cím hat pár, tizenhatos számrendszerbeli számból áll. A szabvány első formájában 281 474 976 710 656 kiosztható címet biztosít, ami az előrejelzések szerint kb. 2100-ig még elég lesz, szóval egyelőre ezen ne fájjon a fejünk!

Amiért ezt a címet érdekes lehet tudni, az például a tűzfal / router beállítások. Itt ugyanis MAC cím alapján megadhatunk korlátozásokat, pl. csak az általunk megadott MAC című eszközök férjenek hozzá az internetkapcsolatunkhoz (mondjuk wifi esetén) és senki más nem. Ez pedig jó lesz első szűrőnek, hiszen a saját MAC címeink nem fognak változni és idegen eszközök pedig más címmel rendelkeznek, amivel nem fognak tudni csatlakozni.

Megj.: ez a beállítás nem váltja ki a hálózati beállítások többi biztonsági beállítását, tehát ettől függetlenül használjunk jelszóval és titkosítással védett hálózatot! 

MAC cím lekérdezése Windows rendszerben több módon is történhet.

1. Lekérdezés parancssorból
    Mi is lenne velünk, ha lenne valami amit nem intézhetünk parancssorból? :) Első lépésként indítsuk el a parancssort tehát! Ha ez megvan, egyszerűen gépeljük be azt hogy "getmac" és üssünk Enter-t! Ekkor valami ilyesmit látunk majd:

    "getmac" parancs kimenete

    Számunkra a bal oldali mező lesz érdekes, ez a konkrét cím amit keresünk. A jobb oldalon azt láthatjuk, milyen protokollt rendelt a rendszer a hálózati eszközhöz és annak az egyedi azonosítóját. Mivel ez nem a legfelhasználóbarátabb parancs (nem ír ki a felhasználó által könnyen értelmezhető azonosítót, magyarul: lövésünk sem lesz melyik cím mihez tartozik), nézzünk valami könnyebben emészthetőt!

    2. Lekérdezés ipconfig segítségével

    Ugye a név csalóka, hiszen nem csak IP címet tudunk vele lekérdezni, hanem MAC címet is. Természetesen itt is a parancssor indítása az első lépés, azon belül is az "ipconfig" parancs meghívása. Ha előugrott a parancsor ablak, írjuk be: "ipconfig /all". Ez jóval részletesebb lesz, mint a sima ipconfig, nekünk a listáról a fizikai cím kell majd. Szerencsére itt már olvasható nevekkel látjuk, melyik cím mihez tartozik.

    "ipconfig /all" parancs kimenete
     A "fizikai cím" / "physical address" mező értéke tehát az adott eszköz MAC címe lesz.

    3. Lekérdezés grafikus felületről

    Tudom, hogy nem mindenki legjobb barátja a parancssor, tehát nézzünk meg egy "klikkelgetős" metódust is!
    Futtatás parancs -> írjuk be: "ncpa.cpl", üssünk Enter-t! -> jobb klikk azon a kapcsolaton, amely eszközének a MAC címét keressük, "Státusz / Állapot / Status" -> "Support / Támogatás" fül -> "Details / Részletek" gomb, és már ott is van a fizikai cím!


    Az elején a futtatással elég sok kattintást megspóroltunk, de még így is gyorsabb a parancssor és egyszerűbb...igaz, ehhez kevesebbet kell gépelni :)

    Videó

    MAC cím (fizikai cím) lekérdezése


    Megjegyzések

    1. Helló! az alaplap ASRock ALiveNF6P-VSTA az egyik nap ez a hiba üzenet fogadott "MAC address are invalid in both CMOS and FLASH press F1 to continue"... Gondoltam egy BIOS-reset segít, de nem, sikerült beállítani neki egy MAC address-t, Win alatt működik, van net, minden.
      Viszont a BIOS még mindig ugyanazt a hibát produkálja.

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Szia!

        Ahogy látom ez sajnos másokkal is előfordult különféle ASRock alaplapoknál.

        Az ASRock support (http://www.asrock.com/support/tsd.asp) kérésre ad egy programot (miután megadtál minden adatot) amivel átírhatod a MAC címét az alaplapi hálózati kártyának. Ehhez tudni kell az eredeti MAC címet (az alaplapon fel kell legyen tüntetve valahol) és azt kell visszaírni a programmal.

        Törlés
    2. Ezzel átírhatod bármilyen gyártó, bármilyen eszköz
      mac-jét aztán pacsi

      http://lizardsystems.com/change-mac-address/index.php

      VálaszTörlés
    3. Üdv én azt szeretném tudni hogy ha átírtam a mac címet a gépembe vissza tudom állítani az eredetire valahogy ugy hogy nem tudom mi is volt az ?

      VálaszTörlés

    Megjegyzés küldése

    Népszerű bejegyzések ezen a blogon

    Ismerkedés a parancssorral: cmd

    IP cím lekérdezése