Ismerkedés a parancssorral: cmd


Felhasználó, parancssor...parancssor, felhasználó! Na persze ez nem ilyen egyszerű! :)
Korábban megnéztük, hogyan indíthatunk el egy parancssort Windows alatt, na de mire használhatjuk? Szinte bármire, először is a már említett Windows alkalmazások innen is meghívhatóak (főleg akkor ha nincs grafikus felületük ugyebár, lásd ipconfig, ha ezt beírjuk a futtatáshoz, az ablaka felvillan és eltűnik).


A korábbi Windows változatokban (Windows 1.x - 3.x) a DOS alrendszer fontos része volt az operációs rendszernek: ebben futott minden parancs, és a grafikus felület ehhez nyújtott egy robosztus bővítést, hogy ne kelljen nekünk kézzel beírni minden parancsot (akkoriban ez óriási változás volt, amit ma már természetesnek veszünk).

Az aktuális Windows-ok és a DOS kapcsolata sosem volt egyszerű. A Windows 95-ben a legtöbb feladatot már  a Windows rendszer vette át, mint pl. a fejlettebb lemezkezelést, de a memóriában tartott DOS alaprendszer segítségével tölthetőek be pl. a régi DOS driverek és futtathatóak régi alkalmazások Windows 95 alatt, amennyiben egy szoftver azokat igényelte. A Windows XP-ben már ilyen nincs, ott nem tölthetőek be a régi DOS driverek és nincs DOS környezet emulálva, ezért is olyan rossz a kompatibilitása a régi DOS alkalmazásokkal.

Ma már a Windows nem a DOS-ra támaszkodva működik, azonban a kompatibilitás miatt természetesen megtartotta a parancsait és bővítette is azok körét. Egy kicsit azt nézzük most meg, hogyan navigáljunk ha éppen egy parancssori ablakban vagyunk, vagy nincs is grafikus felületünk (mert pl. telepítés előtt vagyunk és most indítottuk el a gépet egy lemezről, vagy hiba történt és csak parancssori módban tudtuk elindítani a gépet). Mielőtt próbálkoztok, kérlek nézzetek el ide és esetleg a szótárba is! Következzen akkor néhány egyszerű, többnyire DOS-ból eredő parancs, hogy boldoguljunk.

Parancsok

  • logikai meghajtó váltása: így léphetünk át másik meghajtóra. Ha mondjuk a CD-olvasónk betűjele D, akkor arra való átlépéshez írjuk be, hogy "D:" idézőjelek nélkül, és üssünk Enter-t!
  • cd vagy chdir : change directory azaz könyvtár váltás parancs, ezzel tudunk másik mappába átlépni. Megadható relatív (pl. cd windows) vagy abszolút (pl. cd c:\windows) útvonal is, ha viszont eltérő meghajtóra hivatkozunk, mint ahol most állunk (pl. a C meghajtóról "cd d:\dokumentumok"), akkor meghajtóváltást is kell mondanunk (lásd fentebb, előző példánál maradva szükséges még egy "D:" parancs is, hogy a dokumentumok-ba kerüljünk) vagy pedig a /D paraméterrel hívjuk meg a parancsot ("cd /d d:\dokumentumok"), ekkor az átlépés is megtörténik. A "cd .." parancs visszavisz egy előző könyvtárszintre minket ("D:\dokumentumok" mappából megadva pl. a "D:\" gyökérbe). Ha rögtön a gyökérkönyvtárba akarunk jutni az adott meghajtón, akkor pedig a per jellel tehetjük ezt meg, azaz "cd \", ha pl. ezt megadjuk a "C:\Windows\System"-ből, akkor rögtön a "C:\" helyre jutunk.
     
  • dir: mappa tartalmának kilistázása. Ha túl sok minden van benne és nem fér rá egy képernyőre, akkor használható a "/p" paraméter, amitől laponként fogja listázni. Használata: "dir C:\Windows". Ha nem adunk neki paramétert, akkor az aktuális mappa tartalmát fogja kilistázni (pl. laponkénti listázással: "dir /p", leggyakrabban így hívjuk meg). Képes rendezni is a "/O" kapcsolóval, bővebben a súgójában ("dir /?").
  • md : make directory, azaz mappa létrehozása. Megadható vele szintén abszolút vagy relatív hivatkozás, pl.: "md C:\sajátmappa". Képes több szintű mappastruktúra létrehozására is, azaz ha a D: meghajtón még nincs ilyen mappánk, akkor is meghívható az "md D:\sajátmappa\újmappa" parancs, le fog futni és létrehozza mindegyik mappát.
  • copy con: fájlok létrehozására használható parancs, létrehozás után amit begépelünk, az lesz a fájl tartalma is, fájl lezárása a Ctrl + Z majd utána Enter lenyomásával történik. Használata: "copy con fájlnév". Pl.: "copy con szövegem.txt".
  • edit: egyszerű szöveges állományok (ASCII karakteres text fájlok) szerkesztésére szolgál. Megadása "edit fájlnév" azaz fenti példánál pl.: "edit szövegem.txt".
  • rd: remove directory, azaz mappa eltávolítása. Használata: "rd C:\dokumentumok\nemfontosmappa". Ha nem üres a mappa, amit törölni szeretnénk (és többnyire nem az), akkor használjuk a "/S" kapcsolót. Előző példánál maradva: "rd C:\dokumentumok\nemfontosmappa /S". Régebbi Windows-ok vagy MS-DOS esetében még nem-üres mappa törlésre a "deltree" parancs szolgált.
  • label: lemez címkézése / elnevezése. Ha paramétert nem adunk neki, akkor az aktuális meghajtó átnevezésére kérdez rá, név megadása után üssünk Enter-t! Ha meghajtó nevet is adunk neki (pl. "label c:") akkor az adott meghajtó átnevezését tehetjük meg.
  • del vagy erase: delete, azaz a törlés parancsa. Megadható neki fájlnév és ebben használhatóak joker karakterek is (pl. ? az 1 karakter helyét pótolja, ami bármi lehet, a * pedig akárhány karaktert pótol feltétel nélkül). Meghívása: "del C:\szöveg.txt". Ha szeretnénk minden txt kiterjesztésű szövegünket törölni, akkor: "del C:\*.txt". Ennél a parancsnál nem árt óvatosan bánni a csillagokkal, ugyanis ha nem gondolkodunk, a jól ismert csillagos dalszöveget dúdolhatjuk utána a "merre jár, hol lehet most a mentésem" szöveggel!
  • format: a lemez formázását tudjuk elvégezni, amellyel az adott partíció úgymond alapállapotba kerül (a még nem használt, friss partíciókon kötelező elsőre ezt a műveletet végrehajtani). Annyi történik, hogy a lemez minden működő szektorát megcímzi, és azt üresnek jelöli meg (ezért működhetnek a fájl visszahozó programok, hiszen ilyenkor nem történik valódi törlés pl. egy gyorsformázásnál. Ha azóta nem másolgatott a rendszer semmit a régi fájl helyére, még vissza lehet hozni a halálból). Ez művelet a lemez teljes tartalmának elvesztésével jár, csak nagyon körültekintően használjuk! Meghívása a következőképp történik: "format ". Ez eltart egy ideig, használhatjuk a gyorsformázást is, amely hamar végez, a "/q" kapcsolóval. Például egy floppy gyorsformázására: "format a: /q". Ha alapvető rendszerfájlok másolását is szeretnénk a meghajtóra, akkor pedig a "/s" kapcsolót használjuk. Tehát egy egyszerű floppy gyorsformázást, rendszerfájlok másolásával: "format a: /q /s" paranccsal tudunk végrehajtani.
  • copy: azaz másolás. Megadása a forrás és a cél segítségével történik (mappa vagy fájlnév megadásával a forrásban, ha a célban más fájlnevet adunk meg akkor átnevezés is történik), használhatóak szintén joker karakterek (lásd fentebb a del leírásában). Formátuma: "copy forrás cél". Ha mondjuk szeretnénk minden fájlunkat átmásolni a c:\dokumentumokból ugyanolyan nevű mappába, de a D-re, akkor: "copy c:\dokumentumok\*.* d:\dokumentumok".
  • ren vagy rename: átnevezés, mappák és fájlok adhatóak meg neki, először a régi, utána szóközzel elválasztva az új név. Pl. "saját" mappa átnevezése "sajátmappa"-ra: "ren saját sajátmappa". Fájlok esetén hasonlóan: "ren szöveg.txt újnév.txt". Ha teljes elérési utat használunk, az új névnél már nem kell megadni, azaz: "ren c:\dokumentumok\réginevűt.txt újnevű.txt".
  • xcopy: a copy parancs egy fejlettebb változata. Használatát lásd a copy-nál, ez annyiban más, hogy rengeteg kapcsolója van és a másolásnál sok feltétel megadható, miket is másoljunk, lásd a pontos leírást "xcopy /?" meghívásával. Például ha szeretnénk bizonyos fájlokat kizárni a másolásból, megadhatjuk a "/exclude: kizárás.txt" paraméterrel, aminél a kizárás.txt egy szöveges fájl elérési útja, aminek minden sora egy kizárni kívánt fájl neve. Ha nem fájlnevet adunk meg, hanem szöveget, akkor minden fájlt kizárunk amely azt nevében tartalmazza. Pl. az összes .mp3 kizárásával való másolás: "xcopy C:\fájlok\*.* D:\mentés /exclude:feltételek.txt", ahol a feltételek.txt tartalmazza azt a sort hogy ".mp3". Almappa kizárásához az almappa nevét kell tartalmaznia per jelekkel (pl. "\almappa\nemásold\") a fájl egy sorának.
  • cls: képernyő tartalmának törlése.

Navigáció a parancssor ablakban

Gépeljük be az adott parancsot amit szeretnénk futtatni, és üssünk Enter-t ha végeztünk! Ezen felül...

Másolás vágólapra
Jobb klikk, Megjelölés, majd jelöljük ki bal gomb nyomvatartásával és húzással a szöveget amit másolni szeretnénk, majd üssünk Enter-t! Igen, bár furcsán hangzik de ekkor kerül a vágólapra a
szöveg.

Beillesztés vágólaptól
Jobb klikk a parancssor ablakon és Beillesztés. Ilyen egyszerű!

Előző parancs
A felfelé nyíllal lépkedhetünk az előzőleg begépelt parancsokhoz vissza, ill. lefelé nyíllal pedig az egyre frissebbek felé.

Kiegészítés
A könyvtárak ill. parancsok nevét ha már elkezdtük begépelni, akkor a Tab lenyomásával automatikus kiegészítést kérhetünk.

Keresés
Jobb klikk, Keresés, írjuk be amit keresünk, és készen is vagyunk!

Görgetés
Ha szeretnénk a felfelé-lefelé nyíllal navigálni, akkor jobb klikk, Görgetés, navigáljunk a kívánt helyre majd üssünk Enter-t!


Opciók

Az egyéb opciók eléréséhez a bal felső sarokban kattintsunk a kis parancssor ikonra. Az Alapértelmezések menüpont az alapbeállításokat állítja át, a Tulajdonságok csak az aktuális ablakot. Itt lehet beállítani pl. a betűtípust, a betűk méretét ill. a színeket is.


Tippek

  • Súgó: ha nem ismerjük az adott parancs használatát, vagy szeretnénk tudni, milyen módokon hívhatjuk még meg, akkor indítsuk el paraméter nélkül, vagy a "/?" paraméterrel. Ha szeretnénk mondjuk tudni a "dir" parancs működését, akkor ez alapján adjuk meg a "dir /?" parancsot!
  • Szóközök: a szóközt is tartalmazó elérési utakat tegyük idézőjelbe! Érdekesség, hogy ha nem "cd" hanem "chdir" formában írjuk be például a könyvtárváltás parancsot, akkor ez nem érvényes, a rendszer lekezeli a szóközt is tartalmazó elérés utakat.
  • Parancs kimenetének elmentése: ha szeretnénk lementeni egy parancs kimenetét, akkor megtehetjük. Adjuk meg a parancs után a > jelet, majd egy fájlnevet amibe mentünk!
  • Például ha szeretnénk a C:\Windows mappa tartalmát egy szövegfájlba menteni, írjuk be: "dir c:\Windows > c:\kimenet.txt"!
Ha valami nem akarna menni, kérlek nézd meg a "Nem működik, mit tegyek?" oldalon levő segítséget! Ha továbbra is fennáll a probléma, vagy szeretnétek még más parancsról is olvasni, írjatok nyugodtan kommentet!

Videó

Parancssor indítása adminisztrátor módban


Megjegyzések

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Azt szeretném tudni,hogy ha pingelek egy oldalt,azt hogyan lehet txt.fájlba menteni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv kedves látogató! Jó a kérdés, és a válasz egyszerű: bármilyen parancs kimenetét át tudod irányítani egy fájlba a ">" karakter segítségével, pl. a ping parancsnál ez így néz ki:

      ping google.com > ping.txt

      Ezzel a ping parancs kimenete bekerül a fájlba. Remélem segített a tipp!

      Törlés
  3. Szia
    Szeretném eltüntetni a Bing.vs nevű tolakodó keresőt eltüntetni a gépemről. Ehez szeretnék segítséget
    Üdvözlettel Tamás

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

IP cím lekérdezése