Szótár

Itt olvashatsz leírást olyan fogalmakról, amelyek esetleg nem egyértelműek. A bejegyzések érkezésével igyekszem a felmerülő ilyen szavakat és kifejezéseket folyamatosan idevezetni. Ha mégis lenne olyan, amelyet hiányolsz, kérlek jelezd és akkor pótolom!
Keresésre tipp: Ctrl + F és írd be a kulcsszót amit keresel! 

batch file / kötegfájl esetleg kötegelt fájl: az MS-DOS-ból ered, .bat vagy .cmd kiterjeszésű fájlok, amelyek sima szöveg formában Windows által ismert parancsokat tárolnak, amelyeket egy sima dupla kattintás után a rendszer végre is hajt. Régi DOS-os játékoknál gyakori volt hogy egy start.bat vagy runme.bat indította a játékot, ahol még felparaméterezték azt egy indítás előtt

operációs rendszer: ilyen a Windows vagy a Linux is. Ez egy olyan program / szoftver / alkalmazás, amely a számítógéped perifériáit ("alkatrészeit") kezeli, biztosítja számodra az interakciót ezekkel, felelős a memória és az egyéb erőforrások hatékony kezeléséért, lehetővé teszi programok futtatását és ma már rengeteg segédprogrammal is áll a szolgálatodba. Általában őt szoktuk szidni, ha valamit elrontunk vagy a készítőjét :)

Windows: a Microsoft grafikus felületű operációs rendszere. Napjaink legelterjedtebb otthoni rendszere, kvázi szabványt jelent a vele való kompatibilitás a klasszikus IBM PC-k területén. Ezen sorok írásakor az aktuális, utolsó verziója a Windows 7 névre hallgat.

MS-DOS: a Microsoft karakteres felületű, parancssori operációs rendszere. Bár ma már nem sok helyen használják éles rendszerként a gyakorlatban, de nagyon sok mindent örököltek innen a mai Windows-ok is. A parancssor ("cmd" alkalmazás) használatakor egy DOS-hoz hasonló felülettel van dolgunk, éppen ezért nem árt, ha ismerjük a DOS alapvető parancsait is.

abszolút / relatív hivatkozás: amikor meg kell adnunk egy elérési utat (hogy hol helyezkedik el mondjuk egy fájl vagy egy mappa a fájlrendszerben), akkor ezt a két megadási módot választhatjuk. Az abszolút hivatkozásnál a teljes elérési utat leírjuk (pl. C:\Windows\System\Fontos.dll), míg relatívnál csak az aktuális szinttől kezdve adjuk meg (pl. a C:\Windows-ban állva csak annyit hogy System\Fontos.dll). Ha nem okoz működési zavart és megtehetjük, használjunk abszolút hivatkozásokat! Ez megelőzhet sok későbbi hibát és félreértést! (gondoljunk csak rá, ha törléskor olyan mappanevet adunk meg, amely több helyen is létezik, ilyenkor csak azon múlik a parancs hatása, hogy honnan hívjuk meg, ami elég kockázatos)

paraméter: a parancsok után megadhatóak olyan elemek, amik megadják pl. a végrehajtás módját vagy a célpontját, ezek minden alkalommal változhatnak és őket nevezzük paramétereknek, pl. a copy parancsnál a fájlnév egy ilyen paraméter

kapcsoló (parancs esetén): a parancs után megadott speciális karakterek, amelyek vezérlik a működést és bizonyos beállításokat adhatnak meg (pl. a "dir /p" esetén a "/p" egy ilyen kapcsoló, amely megadja hogy laponként kérünk listázást).

joker karakterek: olyan speciális karakterek, amelyeket nem "szó szerint" kell értenünk, hanem elvontabb jelentéssel bírnak, és más karaktereket helyettesítenek. Pl. ilyen a * karakter, amely a "akárhány bármilyen karakter" jelentéssel bír, vagy a ?, amely pedig az "1 bármilyen karakter" helyettese. Ezeket többnyire a "parancssori parancsoknál" használjuk.

merevlemez / diszk / HDD / winchester: ezek a kifejezések a fizikai adathordozót jelölik, amelyen adatainkat tároljuk. Ez kézzel fogható eszköz, ahhoz hogy használhassuk, létre kell hoznunk rajta logikai egységeket, ún. partíciókat. Magát az eszközt (ill. annak Windows-béli manifesztációját) az eszközkezelőben találjuk meg.

partíció: a fizikai lemezen levő logikai egységek a partíciók. A fájlműveleteket ezen hajtjuk végre, ezt lehet formázni és mondjuk a Windows Intézőben vagy a Sajátgépben is a partíciókat látjuk (pl. C meghajtó).

Rendszer-visszaállítás: a Windows egyik szolgáltatása, amellyel képes hiba esetén a rendszer korábbi állapotát visszaállítani. Ez csak NTFS fájlrendszerrel működik, mert az "árnyékmásolatok" (shadow copy) lementését csak ez támogatja.

Rendszer-visszaállítási pont: egy korábban készített mentés a rendszer akkori, aktuális állapotáról, amelyre visszatérhetünk a rendszer-visszaállítás segítségével.

cmd / parancssor: a "cmd" a parancssori alkalmazás neve, amely segítségével egy kis ablakban karakteres képernyőn adhatunk meg parancsokat, amelynek kimenete is itt fog megjelenni.

rendszerleíró adatbázis / registry: ez egy olyan adatbázis, amely a Windows rendszer számára szükséges információkat tárolja. Írnak ide az alkalmazások is, amiket telepítünk. Ezt a Windows minden indulásakor feldolgozza.

regedit: a fentebb leírt registry szerkesztésére való beépített segédprogram. Használata csak megfelelő, előzetes ismeretekkel ajánlott.

boot / bootolás: a rendszer indulása. A boot folyamatát többnyire a gép bekapcsolásától a felhasználó által is használható állapotba kerüléséig értjük.

msconfig: ez egy Microsoft segédprogram, amely a konfigurációban segít minket. Csak gyakorlott felhasználóknak javasolt a használata.

backup: biztonsági mentés. Ez az, amivel mindig rendelkezned kell: tartalmaz minden olyan személyes vagy munkahelyi, fontos, pótolhatatlan állományt, amelynek elvesztése számodra nagy veszteséget okozna. Szokás mentést készíteni mondjuk az operációs rendszer állapotáról is, lásd itt a rendszer-visszaállítási pontnál.

UAC (User Account Control): ez a Vista / Windows 7 generáció új szolgáltatása. Biztonsági fokozatokat vezet be, a számítógépen ha változást eszközöl egy program vagy maga a felhasználó, egy figyelmeztetést dob fel, amivel ezt el lehet vetni vagy engedélyezni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...