Rendszer-visszaállítás


A Windows egyik nagyon fontos szolgáltatása a rendszer-visszaállítás. Ennek lényege, hogy elmenti a rendszerünk aktuális állapotát, és hiba esetén képes visszaállni rá. Ez később elengedhetetlen lesz, ha esetleg valamilyen beállítás, telepítés vagy optimalizálás során a dolgok félresiklanának (na jó, valljuk be: ha elállítgatunk vagy elrontunk valamit), szóval rendezzük is le ennek mikéntjét az elején!

megj.: az otthoni gépemen nekem 64 bites angol Windows 7-em van, így kicsit nehéz pontos fordítást és elérhetőséget adni főleg XP-re, így előfordulhat hogy egyes kifejezések helyett más, hasonló felirat lesz ott (pl. Beállítások helyett Opciók. Igyekszem minden ilyennek utána nézni és kiszűrni, ha gond van akkor kérlek jelezzétek és elnézést kérek, köszönöm!

Rendszer-visszaállítás ki- és bekapcsolása
  • Windows XP:
    (Start ->) jobb klikk Sajátgépen -> Tulajdonságok -> A rendszer visszaállítása fül -> "A rendszer-visszaállítás kikapcsolása az összes meghajtón" jelölőnégyzet pipa be/ ki
  • Windows Vista / 7:
    (Start ->) jobb klikk a Sajátgépen -> Tulajdonságok -> Rendszervédelem fül -> érintett meghajtó kijelölése -> Konfigurálás -> Rendszervédelem ki/bekapcsolása

Rendszer-visszaállítási pont létrehozása
  • Windows Vista / 7:
    (
    Start ->) jobb klikk Sajátgépen -> Tulajdonságok -> Rendszervédelem -> Létrehozás -> Név megadása -> Létrehozás
  • Windows XP:(Start ->) Programok / Minden program -> Kellékek -> Rendszereszközök -> Rendszer-visszaállítás -> Rendszer-visszaállítási pont létrehozása -> Leírás megadása -> Létrehozás

Rendszer-visszaállítási pont visszatöltése
  • Windows Vista / 7:
    Start -> 
     gépeljük be a keresőmezőbe hogy "Rendszer-visszaállítás" (angol Windows esetén "System restore" és kattintsunk a találatra -> Tovább -> Válasszunk egy időpontot / mentést ("érintett programok keresése" gombbal meg tudjuk nézni, mi változik majd) -> ha mentettük minden munkánkat, akkor Befejezés (figyelem, ez újraindítással jár!)
    VAGY
    Start -> Sajátgépen jobb klikk -> Tulajdonságok -> Rendszervédelem -> Rendszer-visszaállítás ->  Tovább -> Válasszunk egy időpontot / mentést ("érintett programok keresése" gombbal meg tudjuk nézni, mi változik majd) -> ha mentettük minden munkánkat, akkor Befejezés (figyelem, ez újraindítással jár!)
  • Windows XP:Start -> Programok / Minden program -> Kellékek -> Rendszereszközök -> Rendszer-visszaállítás -> Rendszer visszaállítása egy korábbi időpontra -> Kívánt időpont / mentés kiválasztása (itt vannak megjegyzések, mi történt, pl. feltelepült egy program) -> Tovább -> ha mentettük minden munkánkat, akkor Tovább (figyelem, ez újraindítással jár!)

    Videó

    Rendszer visszaállítási pont létrehozása


    Rendszer visszaállítása


    Rendszer visszaállítása a Windows indulása előtt


    Töröld vagy módosított fájlok visszaállítása


    Rendszer visszaállítási pontok törlése




        Megjegyzések

        1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
          Válaszok
          1. Mivel a hozzászólás szoftveres töréssel kapcsolatos kérdést tartalmazott, ezért töröltem, ez a blog szellemiségével semmilyen formában nem összeegyeztethető. Megértéseteket köszönöm!

            Törlés
        2. Hello!

          Összeomlott az XP-m... hogy hozzam be csökkentett parancssoros módot, hogyha a billentyűzet betöltéskor nem is reagál?

          Köszönök mindennemű segítséget: Dávid

          VálaszTörlés
          Válaszok
          1. Szia Dávid!

            Hogy érted hogy összeomlott, mi történik/nem történik pontosan?

            Ugyebár amikor indul a géped, még a Windows indulása előtt az F8-at kell megnyomnod hogy a csökkentett módba tudj lépni, erre gondolsz hogy ez nem működik? Erről súgót egyébként itt találsz:
            http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows/start-computer-safe-mode#start-computer-safe-mode=windows-7

            Üdv,
            István

            Törlés
        3. Kedves István!

          XP Professional operációs rendszert használok. Tegnap óta egész egyszerűen nem csinál semmit a rendszervisszaállítási parancs elindítása eredményeként. Safe módban rendszergazdaként kiadom a parancsot (rstrui.exe), a gép kikapcsol, majd újra be, megy a csík jobbra, mintha állítaná vissza a dolgokat, de a végén azt írja ki, hogy nem történt rendszervisszaállítás, a gépen nem történt változás.

          Mit csináljak, hogy működjön normálisan?

          Minden jót, tisztelettel: Rácz Tibor

          VálaszTörlés
        4. Üdv Win 7 Prof esetében elindul a program , de nem enged belépni a felhasználói fiókba . Lehet véletlenül töröltem...

          VálaszTörlés

        Megjegyzés küldése

        Népszerű bejegyzések ezen a blogon

        Ismerkedés a parancssorral: cmd

        IP cím lekérdezése