2011. március 1., kedd

Rendszer-visszaállítás


A Windows egyik nagyon fontos szolgáltatása a rendszer-visszaállítás. Ennek lényege, hogy elmenti a rendszerünk aktuális állapotát, és hiba esetén képes visszaállni rá. Ez később elengedhetetlen lesz, ha esetleg valamilyen beállítás, telepítés vagy optimalizálás során a dolgok félresiklanának (na jó, valljuk be: ha elállítgatunk vagy elrontunk valamit), szóval rendezzük is le ennek mikéntjét az elején!

megj.: az otthoni gépemen nekem 64 bites angol Windows 7-em van, így kicsit nehéz pontos fordítást és elérhetőséget adni főleg XP-re, így előfordulhat hogy egyes kifejezések helyett más, hasonló felirat lesz ott (pl. Beállítások helyett Opciók. Igyekszem minden ilyennek utána nézni és kiszűrni, ha gond van akkor kérlek jelezzétek és elnézést kérek, köszönöm!

Rendszer-visszaállítás ki- és bekapcsolása
 • Windows XP:
  (Start ->) jobb klikk Sajátgépen -> Tulajdonságok -> A rendszer visszaállítása fül -> "A rendszer-visszaállítás kikapcsolása az összes meghajtón" jelölőnégyzet pipa be/ ki
 • Windows Vista / 7:
  (Start ->) jobb klikk a Sajátgépen -> Tulajdonságok -> Rendszervédelem fül -> érintett meghajtó kijelölése -> Konfigurálás -> Rendszervédelem ki/bekapcsolása

Rendszer-visszaállítási pont létrehozása
 • Windows Vista / 7:
  (
  Start ->) jobb klikk Sajátgépen -> Tulajdonságok -> Rendszervédelem -> Létrehozás -> Név megadása -> Létrehozás
 • Windows XP:(Start ->) Programok / Minden program -> Kellékek -> Rendszereszközök -> Rendszer-visszaállítás -> Rendszer-visszaállítási pont létrehozása -> Leírás megadása -> Létrehozás

Rendszer-visszaállítási pont visszatöltése
 • Windows Vista / 7:
  Start -> 
   gépeljük be a keresőmezőbe hogy "Rendszer-visszaállítás" (angol Windows esetén "System restore" és kattintsunk a találatra -> Tovább -> Válasszunk egy időpontot / mentést ("érintett programok keresése" gombbal meg tudjuk nézni, mi változik majd) -> ha mentettük minden munkánkat, akkor Befejezés (figyelem, ez újraindítással jár!)
  VAGY
  Start -> Sajátgépen jobb klikk -> Tulajdonságok -> Rendszervédelem -> Rendszer-visszaállítás ->  Tovább -> Válasszunk egy időpontot / mentést ("érintett programok keresése" gombbal meg tudjuk nézni, mi változik majd) -> ha mentettük minden munkánkat, akkor Befejezés (figyelem, ez újraindítással jár!)
 • Windows XP:Start -> Programok / Minden program -> Kellékek -> Rendszereszközök -> Rendszer-visszaállítás -> Rendszer visszaállítása egy korábbi időpontra -> Kívánt időpont / mentés kiválasztása (itt vannak megjegyzések, mi történt, pl. feltelepült egy program) -> Tovább -> ha mentettük minden munkánkat, akkor Tovább (figyelem, ez újraindítással jár!)

  Videó

  Rendszer visszaállítási pont létrehozása


  Rendszer visszaállítása


  Rendszer visszaállítása a Windows indulása előtt


  Töröld vagy módosított fájlok visszaállítása


  Rendszer visszaállítási pontok törlése
    5 megjegyzés:

    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

     VálaszTörlés
     Válaszok
     1. Mivel a hozzászólás szoftveres töréssel kapcsolatos kérdést tartalmazott, ezért töröltem, ez a blog szellemiségével semmilyen formában nem összeegyeztethető. Megértéseteket köszönöm!

      Törlés
    2. Hello!

     Összeomlott az XP-m... hogy hozzam be csökkentett parancssoros módot, hogyha a billentyűzet betöltéskor nem is reagál?

     Köszönök mindennemű segítséget: Dávid

     VálaszTörlés
     Válaszok
     1. Szia Dávid!

      Hogy érted hogy összeomlott, mi történik/nem történik pontosan?

      Ugyebár amikor indul a géped, még a Windows indulása előtt az F8-at kell megnyomnod hogy a csökkentett módba tudj lépni, erre gondolsz hogy ez nem működik? Erről súgót egyébként itt találsz:
      http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows/start-computer-safe-mode#start-computer-safe-mode=windows-7

      Üdv,
      István

      Törlés
    3. Kedves István!

     XP Professional operációs rendszert használok. Tegnap óta egész egyszerűen nem csinál semmit a rendszervisszaállítási parancs elindítása eredményeként. Safe módban rendszergazdaként kiadom a parancsot (rstrui.exe), a gép kikapcsol, majd újra be, megy a csík jobbra, mintha állítaná vissza a dolgokat, de a végén azt írja ki, hogy nem történt rendszervisszaállítás, a gépen nem történt változás.

     Mit csináljak, hogy működjön normálisan?

     Minden jót, tisztelettel: Rácz Tibor

     VálaszTörlés

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...