Miért lassú a Windows-om? (8. Nem elégséges hardver)

Miután megnéztük, mi miatt lassulhat le a gépünk, ezen cikksorozat részeiben a megoldást is szemügyre vesszük.
Az egyértelmű, hogy programok segítségével nem tudunk plusz memóriát a gépbe varázsolni. Első megoldás a hardver fejlesztése lenne, pl. több memória a gépünkbe, vagy egy régebbi verziós szoftver / operációs rendszer használata. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor mit tehetünk?
Az összes operációs rendszer karbantartási lépésen végigszaladhatunk, hogy gyorsítsuk a gépünket, kikapcsolhatjuk a grafikai effekteket és felesleges programokat. Ezek után optimalizáljuk a virtuális memóriát!


Virtuális memória: ha kevés a fizikai memóriánk és még többre lenne szükség (mondjuk egy szerkesztőprogram elindítása miatt), akkor a rendszer a virtuális memóriához nyúl. Ez olyan szabad lemezterület, amelyet megcímezve úgy használunk, mintha memória lenne. Bár ez jól hangzik, sajnos sokkal lassabb mint a fizikai memóriánk, így a sebességen megérezzük majd ezt. Ezért is kell optimalizálni ahogy csak tudjuk.


Beállítása: jobb klikk "Sajátgép"-en -> "Tulajdonságok" -> "Haladó rendszerbeállítások (Advanced system settings)" -> "Teljesítmény (Performance)" kategória, "Beállítások (Settings)" gomb -> "Haladó beállítások (Advanced)" fül -> itt adjuk meg a min. és max. értéket a megfelelő partíción és a "Beállít / Set" segítségével újraindítás után használhatjuk is
  • Tegyük egy különálló, és 4 kilobájtos szektormérettel formázott partícióra amely lehetőleg külön fizikai meghajtón van, mint a rendszer
  • a rendszermeghajtón is hagyjunk egy minimális virtuális memóriát (~50-100 MB)!
  • A mérete legyen nagyjából 1.5x-3x több mint a rendszermemóriánk mennyisége!
  • a minimális és maximális mérete legyen ugyanaz az érték (előző pont alapján)! Ezzel elkerüljük hogy a méretét menet közben változtató és esetleg töredezett legyen.
  • ha szükséges, futtassunk rajta töredezettség mentesítést! Ehhez használhatjuk a Windows beépített programját vagy a Sysinternals programját itt!
Megpróbálhatunk használni memória optimalizáló programot is, mint amilyen pl. a FreeRam XP Pro (nevéből eredően XP és régebbi Windows-okon fut) vagy a CleanMem. Ezek használata és hasznossága megosztja az embereket, de amíg nem tudunk több memóriát szerezni, tehetünk egy próbát velük (természetesen egyszerre csak egy ilyen alkalmazást futtassunk!).

Ám hiába a hardver, ha a szoftver nem elég jó...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismerkedés a parancssorral: cmd

IP cím lekérdezése