Miért lassú a Windows-om? (2. Kártevők)

Miután az előző részben megnéztük, milyen okok miatt lehet lassú a gépünk, ideje arról is beszélni, mit tehetünk ellene? A legelső pont biztonsági szempontból is nagyon fontos, bízom benne hogy mindenki hasznosnak találja majd a bejegyzést.


Kártevők, avagy a rések befoltozása

Akkor lehet erre gyanakodni, ha elkezd fogyni a szabad helyünk, olyan program jelenlétét észleljük, amit nem mi telepítettünk, vagy valamilyen folyamat nagy mértékben leterheli a processzort vagy a memóriát (ezt a Ctr+Alt+Del vagy a Ctrl+Shift+Esc lenyomása után a Feladatkezelőben megnézhetjük a folyamatoknál).

Elsődleges a megelőzés, a már említett biztonsági programok használata és frissítése. Legálisan megoldható ez, mivel ma már léteznek ingyenes, de nagyon jó programok is. Vannak összehasonlító tesztek, amik alapján dönthetünk (ahány teszt, annyi eredmény, legyen itt egy példa), átlagos felhasználásra én az Avast-ot ajánlom. Gyors, kevés memóriát használ, felhasználóbarát kezelőfelülete van, automatikusan frissít és ellát real time vírusvédelmi, antispyware, böngészési és hálózati biztonság, rootkit elleni védelem, „csendes”, fájlrendszer és levelezés védelmi és ún. sandbox funkciókat is egyben többek között. Jelen pillanatban innen letölthető és otthoni használatra teljesen ingyenes.

Amennyiben más ingyenes csomagok után nézünk, szóba jöhet még az AVG, a Comodo, a Microsoft Security Essentials vagy az Avira is a teljesség igénye nélkül (egy időben csak egy aktív vírusirtó és tűzfal legyen a gépen!).

Természetesen ezek csak akkor érnek valamit, ha minden védelmet aktiválva hagyunk és automatikus vagy manuális, rendszeres vizsgálatot futtatunk velük a teljes számítógépre nézve a legfrissebb változattal!


Ha már megfertőződtünk (mármint nem mi, hanem a gépünk :) ), akkor kicsit bajosabb a helyzet. Ugyan ilyenkor is meg lehet próbálni futtatni a biztonsági programokat, azonban lehetséges, hogy ezek már nem működnek jól a fertőzött rendszerben vagy nem képesek a kártevő eltávolítására. Megpróbálkozhatunk egy online scanner-rel amilyen pl. az F-Secure oldalán van, vagy szerzünk egy vírusirtó lemezt, amivel el tudjuk indítani a gépünket (erről egy nagyon jó lista itt). Ezek a módszerek azért jók, mert ha még a vírusok működésképtelenné is tették a rendszerünket, a webes felületen vagy egy másik lemezről akkor is indítani tudunk egy vírusirtást. Egy CD vagy távoli webhely állományait pedig a vírus már képtelen megrongálni.

A programok használatáról: többnyire elégséges, ha alapbeállításokkal feltesszük őket, hagyjuk hogy frissítsék magukat és a rezidens (folyamatosan, futás-időben a memóriában figyel) védelmet aktiválva hagyjuk szintén, ekkor nem lehet sok gond. Ha mégis van kérdés, nyugodtan tegyétek fel és igyekszem válaszolni!

Következő bejegyzésünkben megnézzük, miként szabályozhatjuk és gyorsíthatjuk a gépünk indulását az automatikus indítás beállításaival!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismerkedés a parancssorral: cmd

IP cím lekérdezése