Windows alkalmazás futtatása kompatibilitási módban

A Windows egyik előnyös tulajdonsága, hogy a korábbi változatokra írt alkalmazások az újabb operációs rendszereken is futnak, azonban nem minden gond nélkül. Sajnos a visszafelé kompatibilitás áldás és átok is egyben. Ha már volt szerencsénk pl. Windows XP alatt használt alkalmazást futtatni Vista vagy Windows 7 alatt, és valamiért nem jártunk sikerrel, ez a bejegyzés nekünk szól.
Az első és legfontosabb dolog a kompatibilitási módról elöljáróban: nem csodaszer, és természetesen nem fogja kicserélni a rendszerünket, nem fog 100%-osan emulálni egy régi Windows környezetet (kis részben persze igen), nem fog az új rendszerrel nem kompatibilis drivereket, dll-eket betölteni, csupán megpróbálja "átverni" az alkalmazást és futásra bírni azt. Sokszor azonban ennyi is elég.

Előhívásánál mi sem egyszerűbb: jobb klikk az indítani kívánt alkalmazáson, "Tulajdonságok" / "Properties", majd ott a "Kompatibilitás" / "Compatibility" fül. Itt több opciót is találunk majd, nézzük meg, melyik mikor lehet hasznos!

Kompatibilitási mód beállításai Windows XP alatt (nem mintha notepad++nak szüksége lenne rá :) )
A legelső amit próbáljunk ki ha nem fut egy jól bevált XP-s program: kapcsoljuk ki az UAC-ot (User Account Control) ideiglenesen, és a kompatibilitási fülön pipáljuk be hogy "Futtatás Adminisztrátorként" / "Run as Administrator". Az esetek nagy részében ezzel meg tudjuk oldani a problémát. Ha nem elég, próbáljuk a kompatibilitási módot pl. "Windows XP SP2"-re állítani, és így futtassuk az alkalmazást!

Színhibáknál és grafikai problémáknál lehet hasznos a 640x480 felbontás és 256 színű mód próbálgatása.

Ha hálózati alkalmazásról van szó, ne felejtsük engedélyezni a tűzfalban a hozzáférését!

Amennyiben semmilyen módon nem járunk sikerrel, és régi alkalmazásról van szó, tehetünk egy próbát a DOSBox-szal is.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismerkedés a parancssorral: cmd

IP cím lekérdezése